A régi ember egyszerű ételeket evett, és ügyelt arra, hogy soha ne egyen sokfélét egyszerre.
Nem pazarolt, és a háztájiban megtermelt alapanyagokból főzött, húst ritkán, jórészt vasárnap és ünnepnapokon fogyasztott, így az egykori paraszti konyha szinte mindenben megfelelt a mai legmodernebb táplálkozástani követelményeknek.
Értékes fehérjéket tartalmazó hüvelyesek is sűrűn kerültek az asztalra. Ha csak részben visszatérnénk őseink táplálkozási szokásaihoz a civilizációs betegségek nagy része megszűnne.
Az Orosi Idősek Klubjában szervezett hagyományőrző napon, tört paszulyt és a bab főzőlevéből levest készítettek ellátottaink és munkatársaink, felidézve a paraszti kultúra konyhaművészetét, a XX. század 30-as, 40-es éveinek gyermek-, ifjúkori élményeit.
Ha valaki kedvet kapott, hogy saját családjának elkészítse ezen hagyományos magyar ételt, íme a recept 4 főre:
Hozzávalók:
Elkészítés:
Ha gyöngybabból készítjük az ételt, azt előzőleg nem kell áztatni, de más fajta esetében előző este áztassuk be. A babot annyi vízben amennyi ellepi feltesszük főzni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Mikor a bab puhára főtt, leöntjük róla a főzővizet, lecsöpögtetjük és burgonyatörővel vagy fakanállal áttörjük. Nem kell pépesre, maradhat darabosabb. A vöröshagymát félkarikára vágjuk és mangalica zsíron megdinszteljük. Amikor már egy kicsit megkaramellizálódott, hozzákeverjük a pirospaprikát, és levesszük a tűzről. A babot tányérokba szedjük és tetejére teszünk a paprikás hagymából. Friss kenyérrel kínáljuk. (a recept forrása: https://gasztroangyal.hu/receptek/tort-paszuly/